Alina Gorghiu: “Românii din diaspora vor putea vota prin corespondență la toate tipurile de alegeri”

Alina Gorghiu: “Românii din diaspora vor putea vota prin corespondență la toate tipurile de alegeri”

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat în exclusivitate pentru stiridiaspora.com cum a fost afectată imaginea partidului prin votul negativ din plenul Senatului în cazul Varujan Vosganian și a vorbit despre prioritățile liberalilor:  căderea Guvernului  și votul prin corespondență.

Cât de mult afectează imaginea PNL votul de joi din plenul Senatului în cazul Varujan Vosganian? Dacă veți constata că o parte dintre colegii senatori au votat împotriva cererii procurorilor îi veți sancționa? Ce mesaj le veti transmite luni la sedinta colegilor din grupul senatorial?

Au existat reacții dure ca urmare a votului din Senat, așa cum era firesc. Este un moment în care ne dăm seama că fiecare greșeală ne poate costa foarte scump: încrederea electoratului care a ales o schimbare în noiembrie 2014. Oamenii au aceleași așteptări de la noi – de altfel, așteptări firești, dar pe care clasa politică le-a trădat constant: să acționăm în spiritul a ceea ce spunem, să ne comportăm democratic, să ne asumăm faptul că nu suntem cetățeni de rang superior, mai ales în fața legii.

Fără a vrea să găsesc scuze nimănui, țin să spun că incidentul din Senat nu este unul definitoriu pentru PNL. Tocmai de aceea, cred că suntem datori ca în cel mai scurt timp să demonstrăm lucrul acesta. Un prim pas – necesar, dar nu suficient – a fost deja făcut, prin demisia dlui senator Vosganian din PNL. Îmi doresc, de asemenea, ca împreună cu colegii mei, să găsim soluții pentru ca astfel de situații să nu se repete.

Cred că cele mai aspre sancțiuni au venit sub forma reacțiilor în urma votului din Senat și sunt convinsă că toți colegii mei le-au resimțit. De aceea, este important să conștientizăm că fiecare dintre noi este responsabil pentru imaginea PNL și pentru cum va evolua încrederea oamenilor în noi.

Mesajul meu nu doar către senatorii PNL, ci către toți colegii liberali, este să învățăm lecția acestor zile. PNL a atins un vârf al încrederii electoratului, iar pericolul cel mai mare acum este să dezvoltăm un sentiment de automulțumire. Acest moment bun, în care ne aflăm încă, ne obligă, însă, la maximă responsabilitate și luciditate.

În această perioadă se discută în Parlament despre schimbarea codului electoral. Un subiect aparte îl reprezintă votul prin corespondență. S-au înregistrat progrese? S-a ajuns la un consens? Având în vedere recomandările Comisiei de la Veneția ar mai fi doar câteva luni pentru schimbarea codului electoral. Ce mesaj are PNL pentru românii din diaspora care au așteptat ore întregi și care nu au mai apucat sa voteze la cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale de anul trecut? Vor putea vota aceștia în viitor prin intermediul votului prin corespondență? Și dacă da, ce model este agreat de PNL? Cel electronic sau prin poștă?

Pentru noi este o prioritate să promovăm o soluție legislativă pentru votul în străinătate. În primul rând, pentru că ceea ce s-a întâmplat la alegerile din diaspora în 2014 este rușinos pentru o democrație. Guvernarea Ponta i-a privit pe românii din diaspora, din păcate, ca pe ștampile pe buletinul de vot al adversarului. Acești oameni au răspuns cu foarte multă demnitate la o mare umilință.

Toate partidele au fost de acord în comisia de cod electoral să reglementăm votul prin corespondență pentru toate tipurile de alegeri.

Votul prin corespondență reprezintă o soluție alternativă pentru românii din diaspora și sperăm să poată fi utilizat încă de la alegerile parlamentare din 2016. Tehnic, va fi necesară o perioadă de preînregistrare. De asemenea, înainte de a implementa acest sistem, va fi necesară o campanie de informare amplă, pentru care vom avea nevoie și de sprijinul asociațiilor care îi reprezintă pe românii din diaspora.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca PNL isi doreste schimbarea liderilor celor doua camere ale Parlamentului. Recent Mircea Geoana a declarat ca la Senat saptamana viitoare este posibila realizarea unei noi majoritati. Aveti in acest moment numarul necesar de voturi pentru inlocuirea lui Calin Popescu Tariceanu cu Vasile Blaga? Daca da, de unde provin aceste voturi? Le-ati promis ceva la schimb celor care vor vota schimbarea Lui Calin Popescu Tariceanu si nu sunt membrii ai PNL?

Nu ar fi prima data cand liderii celor doua Camere sunt schimbati in timpul unui mandat de o alta majoritate parlamentara. In viziunea Dvs este corect acest lucru daca nu este rezultatul vointei electoratului?

In cazul Camerei Deputatilor aveti de gand sa-l schimbati pe dl Valeriu Zgonea? Cine ar fi persoana nominalizata pentru a-i lua locul? Va fi un coleg din vechiul PNL pentru a echilibra balanta in partid? Ce sanse sunt ca acest lucru sa se realizeze?

Într-adevăr, realizarea unor noi majorități în Cameră și în Senat și schimbarea liderilor celor două Camere sunt obiective pentru perioada imediat următoare. Deocamdată, se strâng semnături pentru schimbarea președintelui Senatului și, fără să intru în calcule, semnalele sunt bune. Nu am nominalizat oficial persoane care să preia conducerea Camerei sau a Senatului. Pot să vă asigur, însă, că atunci când o vom face, vom avea drept criterii echilibrul și credibilitatea – adică exact ceea ce lipsește în acest moment la conducerea celor două camere. Aici ajungem și la unul dintre motivele pentru care dorim să facem această schimbare. Parlamentul trebuie să își recâștige credibilitatea și să funcționeze democratic, nu ca o anexă a Guvernului.

Pentru că sunt implicată direct în discuțiile care se poartă în acest moment cu parlamentarii, pot să vă spun un lucru cert. Abordarea noastră exclude o negociere pe funcții și alte beneficii. Nu cumpărăm susținere, acest lucru ne-ar vulnerabiliza în primul rând pe noi. Încercăm să realizăm o majoritate care conștientizează răul pe care actuala guvernare îl produce României.

Actuala  majoritate parlamentară oricum nu mai reflectă de mult rezultatul alegerilor din 2012 și nici rezultatul votului din noiembrie 2014. Este, deci, și o majoritate lipsită de legitimitate, iar acest aspect nu este unul deloc lipsit de importanță. Avem toate motivele să încercăm o reașezare a majorității parlamentare, în conformitate cu voința românilor, din țară și din afara ei.

Articol integral: stiridiaspora.com