COMUNICAT DE PRESĂ AL PNL PRIVIND ÎNTÂLNIREA DELEGAȚIEI PNL LA PPE CU REPREZENTANȚII COMUNITĂȚILOR DE ROMÂNI DIN SPANIA

COMUNICAT DE PRESĂ AL PNL PRIVIND ÎNTÂLNIREA DELEGAȚIEI PNL LA PPE CU REPREZENTANȚII COMUNITĂȚILOR DE ROMÂNI DIN SPANIA

Co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga s-au întâlnit marți, 20 octombrie, la Madrid cu reprezentanții românilor din Spania cu scopul de a-i informa asupra  stadiului legislativ al adoptării votului prin corespondență. Cei doi lideri i-au asigurat pe românii din Spania că proiectul de lege se află în procedură de urgență la Parlament și că PNL susține fără rezerve acest act normativ pentru a fi adoptat în cursul săptămânii viitoare.

La discuția cu liderii PNL au luat parte reprezentanții comunităților de români din Madrid, Barcelona, Girona, Calatayud, Motril, Madrid, Coslada și Alcala de Henares, precum și membrii ai PNL Diaspora care fac parte din delegația prezentă la reuniunea PPE.

PNL apreciază că adoptarea proiectului de lege privind votul prin corespondență are un dublu obiectiv: românilor din Diaspora trebuie să li se asigure toate mijloacele în privința exercitării dreptului de vot și, de asemenea, vizează recredibilizarea Parlamentului.

Legea Votului prin corespondență este o promisiune  făcută românilor de clasa politică, iar Parlamentul are o șansă acum să se reabiliteze în ochii electoratului. Legislativul este instituția fundamentală a unei democrații, iar el trebuie să dovedească, măcar acum, că-și  respectă statutul.

Obiectivul PNL este ca niciun român, oriunde s-ar afla, să nu mai fie împiedicat să voteze. Garantarea deplină a dreptului de vot, prevăzută în Constituție, trebuie să se materializeze într-o lege. Acum, românii din străinătate sunt privați de posibilitatea exprimării neîngrădite prin vot, ei fiind împiedicați, practic, de distanțele mari ce sunt până la secțiile de votare și de costurile mari ce trebuie suportate să ajungă în secțiile de vot. În țară electorii nu sunt nevoiți să scotă bani din buzunar pentru a vota, secțiile fiind în proximitatea lor.

Votul prin corespondenţă reprezintă modul în care România îi recunoaşte pe românii din străinătate drept cetăţeni deplini, egali, şi NU cetăţeni de mâna a doua în ţara de origine. Acest proiect de lege are deja recunoaşterea populară într-un scrutin naţional prin votul din turul doi al prezidenţialelor dat pentru Klaus Iohannis.

Mai mult, PNL apreciază că adoptarea votului prin corespondență trebuie să fie un impuls și pentru implicarea românilor din Diaspora în viața politică românească.  Primul pas este acela ca românii din afara granițelor, mijlociți de ajutorul partidelor politice, să fie ajutați să fie parte a listelor pentru alegerile locale. Este necesar ca românii din Diaspora să ocupe locuri eligibile la alegerile locale de anul viitor, iar liderii PNL au prezentat recomandarea adoptată de Biroul Politic Național pentru includerea acestora pe listele de candidați pentru consiliile locale și județene.

Implicarea lor în viața politică românească va deschide oportunitatea revenirii lor în țară și a familiilor lor. Astfel se va aduce un plus de profesionalism și de abordare europeană administrației locale românești.

De asemenea, PNL vizează și creșterea numărului de parlamentari ca reprezentanți ai Diasporei. Prin urmare, considerăm că implicarea românilor din afara granițelor în viața politică locală, cât și creșterea numărului de parlamentari ce reprezintă pe electorii din străinătate, va aduce un plus de reprezentativitate atât la nivel local, cât și central.

Proiectul, în forma prezentată de Autoritatea Electorală Permanentă,  este susținut de PNL, el fiind în proporție de 90% în conformitate cu proiectul de act normativ depus la Parlament de PNL în urmă cu șapte luni.

Departamentul de Comunicare al PNL