Comunicat de presă: este o alarmă falsă că basarabenii cu cetățenie română vor avea obligația de a plăti contribuții către statul român

Comunicat de presă: este o alarmă falsă că basarabenii cu cetățenie română vor avea obligația de a plăti contribuții către statul român

Partidul Național Liberal, Organizația Republica Moldova, condamnă recentele apariții în mass-media din Republica Moldova a unor informatii incomplete sau eronate cu privire la introducerea în noul Cod Fiscal al României, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, a obligației persoanelor fără venituri din România de a plăti contribuții pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate. Drept urmare am considerat necesar sa facem următoarele precizări:

  1. Prevederile art. 153 din Codul Fiscal al României nu se adresează în niciun caz în mod particular doar cetățenilor români din Republica Moldova, ci tuturor cetățenilor români, indiferent unde se află.
  2. Conform art. 153 alin. 1 lit. a din Codul Fiscal, vor fi supuși contribuției obligatorii la sistemul de asigurări sociale de sănătate numai cetățenii români cu domiciliul în țară, astfel încât cetățenii români care figurează în pașaport cu domiciliul în Republica Moldova nu vor avea obligația de a plăti această contribuție. Mai mult, conform art. 153 alin. 2, sunt scutiți de la plata contribuției cetățenii români care sunt contributori la sistemele de asigurări sociale de sănătate din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau din Elveția, care vor avea doar obligația de a depune o dovadă în acest sens la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Prin această prevedere sunt așadar scutiți de contribuție toți cetățenii români care lucrează în alte state europene, inclusiv cetățenii români originari din Republica Moldova care locuiesc în țările menționate.
  3. Cetatenii moldoveni, care detin si cetatenia romana, dar care nu sunt angajati pe teritoriul Romaniei si au buletin romanesc, sunt obligati sa plateasca contributia pentru sanatate conform noului Cod Fiscal din Romania, doar daca au rezidenta fiscala in Romania. In cazul in care acestia lucreaza oficial in Republica Moldova, atunci pot fi scutiti de achitarea CASS conform conventiei de evitare a dublei impuneri (vezi aici text Conventie). Scutirea de la plata contributiei pentru sanatate (CASS) se face prin depunerea la Agenția Națională de Administrare Fiscală a unui chestionar, reglementat de Ordinul nr. 74/2012 in art. 1, alin. b) (vezi aici OMFP 74/2012), prin care solicita renuntarea la rezidenta fiscala. Renuntarea la rezidenta fiscala in Romania NU afecteaza dreptul dobandit la cetatenia romana si nici dreptul de vot. Chestionarul poate fi gasit in anexa la OMFP 74/2012, unde se gasesc si instructiunile de completare si depunere.

Subliniem totodată că în orice stat calitatea de cetățean implică atât drepturi, cât și obligații față de statul respectiv. Credem că înainte de a fi transmise în mass-media mesaje alarmiste, ar fi cazul ca jurnalistii sa se informeze corect si complet asupra subiectului.

 Radu Sorinca

Co-președinte PNL REPUBLICA MOLDOVA