Comunicat PNL Italia referitor la inrolarea selctiva a ucrainienilor de etnie romana

Comunicat PNL Italia referitor la inrolarea selctiva a ucrainienilor de etnie romana

In contextul conflictului din estul Ucrainei, PNL Italia isi manifesta ingrijoarea cu privire la ultimele informatii aparute in presa, conform careia mobilizarea pentru razboi ar fi una „selectiva”! Cu alte cuvinte, aflam cu ingrijorare cum cetatenii de etnie romana sunt preferati si, ca urmare, selectati pentru a lupta in prima linie. Din acest motiv, dar si a faptului ca deja alti doi romani au murit in luptele care au avut loc intre fortele ucrainiene si separatisti, etnicii romani refuza sa ia parte la razboi.

Comunitatea de romani care locuieste in Ucraina, in aceasta situatie de criza, este afectata din foarte multe puncte de vedere si nu am dori ca si aceasta discriminare sa se adune la multitudinea de probleme pe care le infrunta.

PNL Italia este alaturi de romanii aflati in dificultate pe teritorul ucrainian si cere Ministerului Afacerilor Externe, DRPP, cat si Comisiei Parlamentare a Romanilor de Pretutindeni sa se autosesizeze si sa ia masurile ce se impun. Drepturile etnicilor romani trebuie respectate si nicidecum nu trebuie permise astfel de discriminari. Parlamentarii din diaspora, in mod special, trebuie sa gaseasca o modalitate prin care romanii de pe teritorul Ucrainei sa fie tratati la fel cu cetatenii ucrainieni, fara a fi impinsi la razboi in mod selectiv, pentru a evita mobilizarea celor care ar trebui sa fie de fapt recrutati.

PNL Italia asteapta un raspuns si actiuni imediate si eficiente din partea autoritatilor romane, cu privire la acest aspect ingrijorator a romanilor din Ucraina.

PNL Italia
Robert Araveicei, presedinte