Copreședintele PNL Diaspora: Statutul limbii române a crescut semnificativ odată cu aderarea României la marea familie europeană.

Copreședintele PNL Diaspora: Statutul limbii române a crescut semnificativ odată cu aderarea României la marea familie europeană.

Copreședintele, PNL Diaspora, Victor Ionescu, transmite un mesaj tuturor românilor cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită începând cu 2013 pe 31 august.

 Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră, cu ocazia Zilei Limbii Române, o zi în care românii şi vorbitorii acestei limbi de pretutindeni cinstesc unul dintre cele mai importante simboluri ale identităţii noastre naţionale. Cu prilejul acestei sărbători, permiteți-mi să vă adresez sincere urări de fericire, împliniri şi bunăstare.

Marcarea Zilei Limbii Române pe 31 august nu este o întâmplare. La această dată, în 1989, la Chișinău a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină și, de atunci, românii din Republica Moldova aduc în fiecare an un omagiu limbii române, acest liant unic al spiritualității noastre naționale.

Odată cu marcarea oficială a acestei date și în România, 31 august a devenit o zi în care toată suflarea românească sărbătorește într-un mod solidar patrimoniul nostru lingvistic. Avem nevoie de această solidaritate pentru a ne promova cu mai multă grijă valorile care ne unesc, pentru că prin limbă păstrăm cultura, credința, tradiția și istoria poporului nostru.

Statutul limbii române a crescut semnificativ odată cu aderarea României la marea familie europeană. Limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, și este vorbită în prezent de aproximativ 30 de milioane de persoane de pe întreg mapamondul, iar pentru aproape 25 de milioane dintre aceștia, reprezintă limba maternă.

De asemenea, prin unitatea limbii noastre materne românii, mai ales cei din exil și, mai nou, din diasporă, au reușit să își aline câtuși de puțin dorul de casă, nu și-au uitat originile, obârșia și pentru care imba română rămâne cel mai important şi cel mai valoros element al identităţii lor naţionale.

Cu ocazia acestei sărbători cu înaltă încărcătură simbolică, doresc să adresez în mod special mulţumiri românilor de pretutindeni pentru contribuţia pe care o aduc la păstrarea şi afirmarea limbii noastre strămoșești, a valorilor, tradiţiilor și culturii româneşti. Noi, românii rămași între hotarele strămoșești, vă mulțuim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru țară și vă așteptăm înapoi acasă.

Articol integral: ziarulviitorul.ro