DEZASTRU ÎN DIPLOMAȚIE SUB GUVERNUL PONTA. NEPOTISMUL ȘI SCANDALURILE FAC RAVAGII ÎN MAE

DEZASTRU ÎN DIPLOMAȚIE SUB GUVERNUL PONTA. NEPOTISMUL ȘI SCANDALURILE FAC RAVAGII ÎN MAE

Sub Guvernul Ponta, după mulți ani de la mineriade, imaginea diplomației românești a fost din nou grav compromisă: nepotismul și scandalurile fac ravagii în MAE.

Mass media a realizat, în ultimii ani, anchete importante privind modul în care diplomați neprofesioniști au produs pagube de imagine României sau au transformat pozițiile de răspundere în sinecuri notorii, prin care statul este grav prejudiciat. Aflați în serviciul public, în special cei trimiși prin artificii și pe rațiuni politice, au gafat grav, folosind acest statut fără a-i acorda prestanța și solemnitatea necesare. De curând, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris a reușit, prin neimplicare și lipsă de coordonare, să producă un serios deficit de imagine și un scandal public în preajma vizitei președintelui Klaus Iohannis în capitala Franței. ICR Paris a trimis, pe lângă o listă cu invitați, observații inimaginabile cu privire la calitățile, defectele sau obiceiurile unora dintre cei care urmau să participe la întâlnirea cu delegația română.

Tot la Paris, un alt scandal este în plină desfășurare în aceste zile. Mai nou, Bucureștiul se află – deși aveam atâtea „dosare” în dispută cu partea franceză – într-un conflict diplomatic generat de insistența oficialilor Ministerului Afacerilor Externe de a numi o persoană controversată într-un post strategic, la Marsilia. Este vorba despre Adrian Liviu Tohăneanu, fratele secretarului de stat de la Ministerul de Interne, Bogdan Tohăneanu, prieten si fost coleg de facultate al premierului Victor Ponta. Parisul a respins acreditarea pe postul de consul a lui Adrian Tohăneanu, însă partea romana îl menține in continuare pe post.[1] Pentru o asemenea poziție sunt necesare calificări speciale și experiență în diplomație. Numai că, la fel ca în multe alte situații, nepotismul din jurul lui Victor Ponta, pune la pământ orice fel de norme sau cutume, doar pentru a satisface pretențiile șefului PSD.  Tot presa a descoperit că în consulatul de la Marsilia este de fapt o celulă pesedistă, unde, pe lângă Tohăneanu, mai activează și fratele vicepreședintelui Senatului, Radu Bogdan Dumitrescu.

 Altă dezvăluire a presei l-a privit pe fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta și consilier al premierului. Andrei Zaharescu, recrutat inițial în Executiv, a fost răsplătit, după un mandat șters la pupitrul purtătorului de cuvânt al Guvernului, cu un post bine plătit și foarte îndepărtat. Tocmai în Africa de Sud, cu titulatura de Consul General. Jurnaliștii au relatat de curând că acesta nu are nicio activitate notabilă, singurele mărturii pentru activitatea sa fiind cele de la o petrecere de ziua României, alături de prietena sa și de alți petrecăreți fericiți.

Tot o numire cu cântec s-a produs și pe continentul american. Astfel, cele mai importante consulate au ajuns refugii sinecuriste pentru camarila pesedistă. Anul trecut, MAE a trimis în Canada, într-unul din cele mai importante consulate care deservește o numeroasă comunitate românească, un cântăreț de folk, singura calitate fiind carnetul de partid. Victor Socaciu este de peste un an de zile Consul General al României la Montreal. Această răsplată a venit după ce Socaciu a pierdut un post de deputat la alegerile din 2012 și după ce munca de secretar de stat pentru a rezolva problemele revoluționarilor s-a dovedit a fi prea epuizantă. Nimeni nu știe ce face Victor Socaciu în Canada, dacă susține doar concerte sau se ocupă și de rețeaua electorală a PSD?

E nevoie să amintim că acești oameni au statut de demnitari, privilegii, salarii de cel puțin 3000 de euro lunar, locuință de protocol, staff propriu și alte facilități. Soția sau, după caz, soțul beneficiază de o indemnizație lunară echivalentă cu jumătate din cea a consulului iar copiii au acces gratuit la școli în statele respective.  

Doborârea credibilității MAE a fost începută de pe vremea ministrului Titus Corlățean. Acesta a făcut tot posibilul, în campania pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, pentru a ignora complet solicitările Diasporei în privința secțiilor de votare și pentru a bloca procesul electoral. De altfel, o anchetă a DNA investighează, în aceste zile, persoanele care se fac vinovate de acel scandal internațional. Parcă în bătaie de joc, după primul tur al alegerilor, a fost adus Teodor Meleșcanu, un dezastru pentru ideea de eficiență în diplomația publică. Totul însă a fost un fiasco, Meleșcanu fiind eliberat „la cerere” de către cel mai mic în grad, Victor Ponta.

Dar scandalul votului din Diaspora, după umilirea sutelor de mii de români, a continuat. Schimbarea repetată a conducerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a demonstrat că acolo este un fel de concurs pentru mulțumirea clientelei PSD din Diaspora, cu programe susținute din bani publici, programe fără nicio vizibilitate sau eficiență. Eu însumi am solicitat demisia unui alt dezastru –Stejărel Olaru – care făcuse toată vara trecută evenimente pentru Victor Ponta în statele cu comunități mari de români. Pentru a scăpa de blamul public, Victor Ponta l-a demis pe Olaru, dar problema a rămas.

Ultima ispravă s-a produs ieri, la vizita ministrului german de Externe, o personalitate pe plan european și mondial.Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o gafă mare cât platoul continental al Mării Negre. „Ajutat” de colegii de la Agerpres (conduși de pesedistul care se ocupa de presă la sediul cu trandafiri din Kisellef), ministrul i-a dat omologului său german nici mai mult nici mai puțin decât harta Franței în culorile drapelului german. Cred că Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, nu a mai întâlnit în toată cariera sa o asemenea gafă.

Solicit urgent Ministerului Afacerilor Externe să se distanțeze de măsurile cu caracter politic luate în ultimul timp de Guvern și politrucii din MAE.

Solicit, de asemenea, comisiilor parlamentare pentru politică externă să ia în discuție această chestiune urgentă care riscă să izoleze România în plan extern și să compromită relațiile cu partenerii europeni și internaționali! Măsurile trebuie să vizeze instituirea unui acord politic pentru ca sinecurile să fie oprite, iar incompetenții retrași urgent de la posturi!

Comunicat de presă

Deputat Costel Alexe