#diaporaconteaza… #diasporavoteaza…

#diaporaconteaza… #diasporavoteaza…

de Valentina Tofan

Ziua de 16 noiembrie am trait-o cu intensitate maxima alaturi de romanii care au stat la cozi interminabile pentru a isi exercita dreptul de vot. Un vot pentru o Romanie moderna, un inceput nou pt cei care sunt acasa si pentru noi cei care locuim in afara granitelor tarii. Guvernul Ponta a incercat prin toate mijloacele posibile sa ne impiedice sa votam, stiind ca diapora il va vota pe domnul Iohannis. In primul tur mii de romani nu au reusit sa voteze, iar in al doilea tur si mai multi nu au reusit sa o faca. Dar de asta am fost umiliti in fata intregii lumi, a Europei , lasati in frig, in ploaie , tratati de autoritile straine ca niste delicventi doar pt ca guvernul Ponta sa nu scape conducerea din maini.

In toate orasele din strainatate mii de romani au stat cu copiii la coada de dimineata pana seara in speranta ca vor reusi sa voteze. Au rabdat de foame , de sete, copiii plangeau de frig si oboseala laolalta cu femei gravide care incercau sa reziste cu stoicism. Numerosi voluntari au muncit din greu la campania electorala, impartind volantine, lipind afise , oferind informatii romanilor care ii intalneau, in locul institutiilor de stat care nu au gasit inca mijloace de a informa cetatenii si a tine legatura cu ei. Dar voluntarii nostri PNL au facut si munca oficialilor, explicandu-le oamenilor unde se afla unele sectii de votare, de unde se descarca declaratia de vot, la ce ora se deschid sectiile de votare si raspunzand cu calm la toate intrebarilor lor. Pentru ca noi domnilor ne-am oferit sprijinul neconditionat in aceasta campanie pt ca am vrut o schimbare pt tara noastra. In ziua alegerilor aceeasi voluntari s-au oferit sa imparta declaratiile printre cei care stateau la coada, sa ajute la completarea lor. S-au cumparat sticle de apa si s-au pus la dispozitia tuturor care aveau nevoie, unii ii vedeam ca aduceau pizza si le ofereau celorlalti care nu vroiau sa renunte la rand nici pt un minut.

Voluntarii si membrii din comisii au tinut un contact strans cu Robert Araveicei, punctul de referinta al PNL din Italia, care la randul sau ne dadea solutii si nu de putine roi lua contact direct cu observatorii si cu presedintii din comisii pentru a gasi solutia problemelor. Nu in ultimul rand echipa Pnl din Bucuresti  a oferit un suport permanent si au incercat impreuna cu noi sa faca tot posibilul ca fiecare roman care astepta sa voteze. 10000 de romani stateau in picioare in fata sectiei de votare din Roma, altii la Torino, Milano, Londra, Munchen. S-au facut presiuni la Bec , s-au depus cereri peste cereri in speranta ca se va prelungi orarul sectiilor de votare. A fost o adevarata munca de echipa, de implicare constiincioasa din partea tuturor celor implicati.

La Tivoli-Roma,cu mult timp inaintea terminarii votarii si fara motive intemeiate, au fost chemati carabinierii si politia in incinta salii de vot si respectivii au inceput sa faca ordine incetinind procesul votarii introducand chiar ei personal votantii in sala de vot cate 2 desi erau 7 stampile si sapte cabine de vot! La Torino lucrurile au scapat de sub control si s-a ajuns la violente, la manifestatii, in urma carora au fost chemate autoritatile locale si oamenii nevinovati au fost atacati cu gaze lacrimogene, impinsi, bruscati tratati ca niste huligani doar pt ca vroiau sa voteze, un drept constitutional recunoscut! Si multe dintre aceste  abuzuri asupra fratilor nostri care au fost facute de carabinierii italieni s-au intamplat in incinta Consulatului deci pe teritoriul Romaniei domnilor! Lumea a inceput sa strige lozinci impotriva guvernului, cu nervii intinsi la maxim si zgribuliti de frig au ramas totusi fermi pe pozitii, nimeni nu vroia sa renunte. Si cand te gandesti ca totul putea fi evitat…dar nu, interesul de a ne impiedica sa votam era prea mare, indifirent de consecinte, ce din pacate tot noi a trebuit sa le suportam. Incapatanarea guvernului de a nu deschide alte sectii de votare in diaposora a dus la umilinte grave. A doua zi dupa vot romanii erau pe prima pagina a ziarelor internationale descrisi ca niste indivizi colerici si violenti. Ponta si-a batut joc de imaginea noastra in fata intregii Europe , a colegilor nostri de munca , a vecinilor, carora a trebuit sa le explicam de ce un scrutin s-a transformat intr-o revolta. Dar cel mai grav e ca a luat in ras dorul nostru de tara , de familii, speranta noastra de a ne intoarce acasa de a ne construi un viitor si de a partecipa la constructia unei Romanii mai bune pentru copii nostri!

Cu aceasta ocazie noi cei din PNL Italia cerem colegilor din PNL si autoritatilor competente din Romania, sa faca demersurile necesare pentru deschiderea unei anchete care stabileasca responsabilii pentru cele intamplate la Torino! Este inadmisibil ca cetatenii Romaniei sa fie bruscati in acel mod pe teritoriul Romaniei, de catre autoritatile unui alt stat! Cum este de altfel inadmisibil sa fie chemate forte de ordine costumate anti tero ale unui alt stat, pentru impiedicarea romanilor sa voteze in limitele termenului legal.

Totusi unii dintre noi am primit numeroase mesaje din partea prietenilor italieni, care ne-au felicitat pentru victoria domnului Iohannis, deaoarece unii au inteles cat de importanta este aceasta victorie pentru tara noastra si pentru noi romanii. Duminica in ziua votului, ne-am aparat drepturile singuri, am incercat sa explicam autoritatilor italiene din ce cauza protestam, nu ne-a pasat ca e duminica si ca luni vom merge la serviciu, nu ne-a pasat ca ploua torential, ca este frig sau ca trebuie sa strabatem sute de km. Totusi ne-am simtit abandonati si cu toate astea am continuat sa ne cerem drepturile. Sper si cred cu convingere ca a asta a fost ultima bataie de joc din partea unui guvern al Romaniei si ca nu vom mai auzi de Ponta de azi inainte. Vointa, determinarea romanilor, dorinta de a trai in democratie si de a evolua a dus la o mobilizare nemaintalnita , care a demonstrat ca nu suntem un popor dezbinat ci din contra a aratat Lumii intregi ca atunci cand ne dorim cu adevarat ceva , impreuna reusim sa realizam tot ce ne-am propus. Incepand de azi simtim ca ni s-a dat o noua sansa, sansa de a spera intr-un viitor mai bun pt noi cei din diapora cat si pt familiile noastre de acasa. Speram ca domnul Iohannis o sa fie pe masura asteptarilor noastre, ca o sa faca in asa mod sa fim respectati pe teritorul tarilor unde locuim prin infiintarea unor institutii si siglarea unor acorduri politice si culturale, care sa ne tuteleze si sa ne protejeze drepturile.

O echipa intrega (Pnl Bucuresti cat si Pnl Diaspora) care i-a fost alaturi domnului Iohannis, a fost formata in mare majoritate de tineri , plini de idei, de sperante si care au muncit din greu  impreuna, sa se ajunga la un rezultat foarte bun si roadele nu au intarziat sa apara!

Noi datoria ne-am facut-o si-acum este randul vostru, a celor din conducerea PNL, sa ne aratati ca sansa care v-a fost data ati meritat-o!

Acum, toti romanii asteapta “Romania lucrului bine facut”!

Acum, toti romanii asteapta schimbarea promisa, fiindca “ Diaspora nu uita domnilor!” si #diasporaconteaza… #diasporavoteaza!…