Game over: Klaus Iohannis a câștigat deja meciul cu ANI

Game over: Klaus Iohannis a câștigat deja meciul cu ANI

Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, naște mari dispute în spațiul public, din cauza procesului cu ANI. S-au țesut o mulțime de scenarii care îl scot din joc, însă liderii ACL susțin că legea este de partea lui Klaus Iohannis.

În scenariul prezentat de juriștii PNL și PDL, pornim de la prezumția că Iohannis va pierde procesul cu ANI, iar Înalta Curte îl va declara incompatibil înainte de turul II al alegerilor prezidențiale.

În ce situație ne aflăm? Ne aflăm în situația în care candidatura lui Klaus Iohannis a fost acceptată de Biroul Electoral Central. Conform Legii de organizare pentru alegerile prezidențiale, din momentul în care BEC a consfințit candidaturile definitive, omul cu pricina devine Candidat. Adică, este trimis la tiparniță și va fi înscris pe buletinele oficiale de vot.

Să presupunem că verdictul de la Înalta Curte vine chiar înainte de finalizarea turului II al alegerilor prezidențiale. În scenariul în care Iohannis câștigă alegerile prezidențiale, acesta poate fi liniștit președinte al României.

După exercitarea votului popular, Curtea Constituțională nu judecă dacă cel ales îndeplinește toate condițiile pentru a deveni președinte. CCR are misiunea doar de a valida mandatul noului președinte:

ARTICOLUL 82
(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.

Articol integral: stiripesurse.ro