Info Prut: Frații în veci vor fi frați: Strategie comună a partidelor din România pentru Rep. Moldova

Info Prut: Frații în veci vor fi frați: Strategie comună a partidelor din România pentru Rep. Moldova

Partidele din România ar putea adopta o strategie comună pentru Republica Moldova. Spațiu mediatic comun, susținerea Mitropoliei Basarabiei, infrastructură care să conecteze malurile de Prut sunt câteva dintre aspecte vizate de proiectul elaborat de senatorul Viorel Badea și profesorul Radu Carp.

În viziunea inițiatorilor proiectului, strategia comună ar elimina riscul capturării tematicii Republica Moldova de interesele politice trecătoare de la București și ar servi drept bază de relaționare cu Chișinăul tuturor guvernelor care se vor forma în România.

Chestiunea basarabeană nu trebuie să fie o chestiune jucată partizan politic, trebuie să fie o chestiune care să evolueze la nivel național, între toate partidele politice și sper să fie asumată ca atare și de celelalte partide”, a declarat parlamentarul liberal Viorel Badea în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit strategiei propuse, România urmează să-și întărească titlul de principalul susţinător al integrării europene a Republicii Moldova, să promoveze limba şi cultura româna și să unifice spațiului mediatic din România și Republica Moldova prin acordarea unei atenții sporite postului TVR Chișinău și postului de radio Radio Chișinău, promovarea presei de limbă română și utilizarea în același scop a rețelelor de socializare.

Susţinerea activităţii Mitropoliei Basarabiei, facilități și programe în învăţământul preuniversitar și învăţământul superior, dar și simplificarea procedurilor de redobândire a cetăţeniei române de către foştii cetăţeni români din Republica Moldova şi descendenţii acestora, reprezintă alte obiective ale proiectului care a ajuns în atenția portalului Deschide.md.

În domeniul transporturilor, România și-ar dori extinderea mai multor curse de tren până la Ungheni, construcţia, pe termen mediu, a unei căi ferate cu ecartament european pe ruta Chişinău – Ungheni, reabilitarea podului Fălciu (România) – Cantemir (Republica Moldova), promovarea transportului aerian între cele două ţări, cu respectarea acquis-ului UE, prin: revizuirea politicii tarifare a TAROM pentru cursele Bucureşti – Chişinău, în vederea creşterii numărului de pasageri.

Interconectarea instituţiilor din domeniul afacerilor interne, dar și combaterea în comun a corupţiei sunt alte două aspecte la care se referă strategia propusă de Viorel Badea și Radu Carp.

Sursa: http://infoprut.ro/43022-fratii-in-veci-vor-fi-frati-strategie-comuna-a-partidelor-din-romania-pentru-rep-moldova.html