IOHANNIS DESPRE VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ: SPER CA ACTORII POLITICI SĂ ÎȘI RESPECTE PROMISIUNEA

IOHANNIS DESPRE VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ: SPER CA ACTORII POLITICI SĂ ÎȘI RESPECTE PROMISIUNEA

Agerpres – Președintele Klaus Iohannis a făcut apel joi la responsabilizarea celor implicați în procesul electoral de anul viitor, exprimându-și speranța că actorii politici își vor respecta promisiunea în ceea ce privește votul prin corespondență.

„Asigurarea și promovarea drepturilor românilor din afara granițelor, legate de statutul, de rădăcinile materiale și spirituale, de rolul participativ, rămân o datorie fundamentală pentru România. Un astfel de drept este cel de vot. Am spus-o și o repet, pentru că nu vreau să uităm ce s-a întâmplat: situații precum cea din noiembrie 2014 nu au voie să se repete. Reamintesc că anul 2016 este unul electoral și vreau să fac încă de pe acum un apel la responsabilizarea tuturor celor implicați în organizarea și buna desfășurare a acestui exercițiu electoral. Procesul va fi mult facilitat de introducerea votului prin corespondență. Sper ca actorii politici să ajungă la o înțelegere și să își respecte promisiunea pe care au făcut-o românilor din străinătate în acest sens”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii români acreditați în străinătate.

El a spus că va sprijini în continuare cu consecvență obiectivul național ca diaspora română să se consolideze în termeni de identitate, statut, prosperitate economică și dinamică socială, iar comunitățile românești să se afirme tot mai puternic drept factor de dezvoltare a relațiilor dintre țara noastră și statele în care trăiesc.

„Este nevoie de eforturi sporite pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor legitime ale cetățenilor români aflați în străinătate de a li se oferi servicii și asistență consulară la standarde specifice unui stat membru UE. În ultima perioadă, am consemnat progrese în îndeplinirea acestui deziderat, dar mai sunt încă multe lucruri de îmbunătățit. Am convingerea că veți acorda importanța cuvenită acestei laturi extrem de importante a activității diplomatice”, le-a transmis șeful statului diplomaților români.