SCRISOARE A CO-PREȘEDINTELUI PNL ALINA GORGHIU ADRESATĂ MEMBRILOR PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL

SCRISOARE A CO-PREȘEDINTELUI PNL ALINA GORGHIU ADRESATĂ MEMBRILOR PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL

Stimați colegi,
Ca urmare a reacțiilor pozitive primite din partid, continui demersul inițiat la începutul acestei luni de a vă prezenta punctul meu de vedere referitor la acțiunea politică a PNL și la temele importante pentru partid.
Acum mai bine de jumătate de an, mi-am propus ca până la finalul anului să închei un tur al organizațiilor județene ale PNL. Alături de co-președintele Vasile Blaga am fost, în ultimele două săptămâni, în Vaslui, Mehedinți, Caraș-Severin și Maramureș. În toate aceste județe am constatat că PNL are oameni valoroși, cu care se poate prezenta în fața electoratului atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare.
Le-am spus colegilor din aceste organizații că suntem marele partid al dreptei politice românești, iar dreapta și stânga înseamnă astăzi confruntarea dintre două mari partide, PNL și PSD. Între noi și PSD sunt diferențe fundamentale. Noi, liberalii, facem o politică bazată pe consolidarea democrației, nu pe mimarea ei. Lucrul acesta a fost vizibil și în evoluțiile din ultimele două săptămâni.
Noi, liberalii, am continuat bătălia pentru Votul prin Corespondență nu dintr-un capriciu politic, nici pentru imagine, ci pentru că democrația se bazează în mod fundamental pe dreptul la vot al tuturor cetățenilor. Milioane de români din Diaspora și-au păstrat apartenența la națiunea română prin cetățenie, iar PSD a încercat să rupă această legătură negându-le dreptul de a vota. Comportamentul PSD exprimă un reflex anti-democratic care ține de mentalitatea comunistă, mentalitate ce nu poate admite existența opozanților în societate. Impulsul prim al PSD este de a face orice fel de abuz pentru a se menține la putere.
Am continuat lupta pentru dreptul democratic al românilor de a vota atât prin greva parlamentarilor PNL, cât și prin protestul public din fața biroului președintelui Camerei Deputaților, căruia i-am cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind Votul prin Corespondență. PSD a făcut un pas înapoi în fața presiunii parlamentarilor liberali și a opiniei publice: un proiect legislativ al Votului prin Corespondență a intrat în dezbatere parlamentară și a fost adoptat în Senat. Este o reușită importantă și sper să parcurgem rapid pașii următori, pentru a face Votul prin Corespondență aplicabil din 2016.
Știu că PSD-iștilor nu le place competiția liberă: nu le place nici când se confruntă cu PNL, nu le place nici măcar când se aleg între ei. Alegerea noului președinte al PSD, camuflată într-un act de voință unanimă a ”poporului PSD-ist”, a fost un spectacol ridicol de tip nord-coreean. Mii de membri de partid, mai vechi sau mai noi, au fost mobilizați pentru a alege un candidat unic, într-un spectacol destinat de fapt propagandei de partid. Cu o asemenea mentalitate, nu e de mirare că partidul de la putere nu poate duce o competiție electorală fără să îi împiedice pe românii din Diaspora să voteze, fără să fure primarii Opoziției, fără să folosească bugetul public pentru a cumpăra voturile cetățenilor cu dificultăți materiale.
Diferențele dintre PNL și PSD nu se opresc aici, iar acest lucru este vizibil și în domeniul economic. Ultimul exemplu este poziția Guvernului față de excelentul proiect legislativ liberal privind sediul electronic al firmelor. Inițiativa liberală a fost salutată de mediul de afaceri, fiindcă business-ul românesc are nevoie de soluții moderne de comunicare, de mai puțină birocrație. Reacția Ministerului pentru Societatea Informatică a arătat că acest Guvern este gata să se opună unei măsuri bune doar pentru că e propusă de Opoziție.
Cei de la putere nu înțeleg că o măsură care i-ar scuti pe întreprinzători de orele pierdute pe la ghișee, de gestionarea mormanelor de hârtii, înseamnă mult mai mult decât amnistii și scutiri discutabile sau decât reduceri de taxe acordate mai mult din favoritism și mentalitate clientelară decât din dorința de a crește sănătos economia românească.
Spre deosebire de cei de la Putere, care trec prin filtrul interesului personal orice măsură care ar putea face bine societății, noi credem că ceea ce e bun pentru România e bun și pentru PNL. Aceasta este o deviză a noastră, a liberalilor, care ne-a ghidat acțiunea politică de-a lungul istoriei noastre de 140 de ani.
Cu stimă,
Alina Gorghiu
Co-președinte PNL