Scrisoare din Calabria, Italia, către Ministerul Afacerilor Externe

Scrisoare din Calabria, Italia, către Ministerul Afacerilor Externe

Către Ministerul Afacerilor Externe,

In atentia domnului Ministru Bogdan Aurescu,

Domnule Ministru, in urma primirii a  numeroase cereri de rezolvare a acestei situatii de gol institutional al Romaniei in Regiunea Calabria, vă adresez această scrisoare în speranța găsirii unei soluții viabile. Problema adusă în discuție prin intermediul acestei scrisori nu este una deloc nouă pentru autoritatea dumneavostră, fiind o temă îndelung discutată si adusă la cunoștință în cadrul diferitelor întâlniri oficiale si anume instituirea unui consulat itinerant sau fix in Regiunea Calabria.

Calabria este una din zonele unde se regăsesc foarte mulți romani emigranti, și din păcate marea lor majoritate fară documente legale, aceștia neputând fi tutelați de nicio autoritate legală a statului Italian, cu atât mai puțin de autoritățile statului roman, nefiind în sfera acestora de acțiune. Conform statisticilor sunt înregistrați în baza de date a autorităților italiene în jur de 25000 de mii de romani, o cifră mult prea mică și care nu reflectă nici de departe numărul real al românilor existenți în această regiune.

În mai 2008, purtătorul de cuvânt al MAE din acea perioada, Cosmin Boiangiu, anunța că Ministerul de Externe avea intenția de a deschide noi consulate generale până la sfârșitul anului. Pe lista propusă pentru deschiderea noilor puncte consulare se afla și orașul Cosenza, ca reprezentantă a regiunii Calabria, însă din păcate acest lucru nu s-a materializat nici în ziua de astăzi.

De-a lungul anilor au fost trimise nenumărate scrisori de solicitare în vederea detașarii în teritoriu a unui delagat al consulatului, care să preia solicitările romanilor din regiune, din nefericire însă aceste acțiuni au rămas fără niciun răpuns. Cel mai apropiat punct consular este în Catania, însă marea majoritate a românilor sunt în imposibilitate de a se deplasa către acest consulat deoarece presupune distanțe mult prea mari, greu gestionabile din punctul de vedere a mijloacelor de transport și a programului de lucru, pe care aceștia sunt nevoiți să îl respecte și de la care nu pot face rabat. Evident, nu în ultimul rând, la toate cele mentionate se mai adaugă și costurile financiare ridicate îngreunând și mai mult situația precară a românilor din regiune.

Comunitatea românilor din Calabria speră ca vocea lor sa fie auzită și să nu ramană ignorată ca până acum,autoritațile de drept sa se implice in gasirea unei soluții in termen cât mai scurt,toate acestea fiind necesare românilor din această regiune.

Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei probleme atât de importante.

In asteptarea unui raspuns din partea domniilor voastre va dorim toate cele bune,

                                                                                              Tirau Ioana Ramona

                                                                                         Copreşedinte PNL Calabria

                                                     Preşedinte Uniunea Liberala a Romanilor din Italia (ULRI) Calabria